PROJEKT 5

Datasäkerhet handlar i korthet om att erbjuda:
  • Skydd mot intrång via nätverket (trojaner, spyware)
  • Skydd mot skadlig mjukvara (virus, buggar)
  • Skydd mot att data som sparats på datorn inte är tillgängligt för andra.
Den stora boven i samanhanget är internet med dess möjligheter och faror, de flesta datoranvändare har liknande behov av internet och använder mestadels datorn till att surfa, maila och chatta. Dessa "vanliga datoranvändare" eller "skrivbordsanvändare" har mycket att vinna på att använda ett säkert system.
 

Installera ett antivirusprogram. Du kan skydda datorn mot virus genom att installera ett antivirusprogram och se till att det är uppdaterat. Med hjälp av antivirusprogram söks datorn igenom efter virus som tar sig in via e-post, operativsystem eller filer. Nya virus kan uppträda dagligen och det är därför viktigt att hålla sig informerad och ofta hämta uppdateringar på tillverkarens webbplats. Vissa antivirusprogram säljs som årsprenumerationer som kan förnyas vid behov men det finns också många gratisprogram.

Öppna inga e-postmeddelanden från okända avsändare eller bifogade filer som du inte känner igen. Många virus bifogas e-postmeddelanden och börjar spridas så snart du öppnar bilagan. Det är säkrast att låta bli att öppna bilagor om det inte är något du väntar dig

Använd en popup-blockerare i webbläsaren. Ett popup-fönster är ett litet webbläsarfönster som visas ovanpå den webbplats du besöker. De flesta har skapats av annonsörer, men de kan även innehålla skadlig eller osäker kod. En popup-blockerare kan förhindra att alla eller en del av dessa fönster visas.

 
 
SÄKRA BETALNINGAR:
 

Kortbetalning

På många e-handelsplatser kan du betala med ditt konto- eller kreditkort genom att ange kortnumret direkt på webbplatsen. Om du litar på företaget du handlar av kan det vara en enkel och säker metod. Se till att webbplatsen är krypterad så att informationen inte kan läsas av tredje part. Du ser att sidan är krypterad genom att webbadressen inleds med ”https” i stället för ”http”

 

 

Fakturabetalning

Att betala mot faktura är i många fall den säkraste betalningslösningen. Då får du varan och kan kontrollera den innan du betalar. Om du betalar innan du har fått varan förlorar du ditt bästa påtryckningsmedel mot företaget, att hålla inne betalningen om varan inte kommer i tid.

 

Direktbetalning

Vissa banker erbjuder sina kunder att betala genom att pengarna dras direkt från ditt bankkonto. Metoden kan bara användas om säljaren har ett företagskonto i samma bank som du har. Eftersom du betalar genom att logga in på din Internetbank är det ett säkert betalningssätt. Du behöver inte heller ge företaget ditt kortnummer.

Postförskott

Du får en avi i posten eller som ett SMS som du går med till Postens utlämningsställe där du betalar varan. Du kan inte kontrollera varan innan du betalar den.

Betalningsförmedling/Escrow

Du kan göra din betalning via en tredje part, en betalningsförmedling. Detta kallas även för escrowbolag. Då skickar du dina pengar till betalningsförmedlaren i stället för till säljaren. När du har fått din vara och godkänt den ger betalningsförmedlaren i sin tur pengarna vidare till säljaren.